STOOMBOOT

 

Home

 In Hradec Kralove op de Smetana kade tegenover het stedelijk zwembad is een haven vanwaar de stoombootjes „Hradec“ en „Královna Eliška“ (Koningin Elise) uitvaren. Het gaat om unieke vaartuigen die aan de diepzinnigheid van de 19e eeuw herinneren. De vaarten vinden van mei tot oktober plaats. Kinderen kunnen op een zeeroverzeilboot een ritje maken en het is ook mogelijk een schip te huren.

Aan water gebonden activiteiten         
Echte watersporters kiezen echter voor de rivier Orlice (Adelaar). Divoká Orlice (Wilde Adelaar) is bij hogere waterstanden al van Trčkov in het Adelaarsgebergte bevaarbaar en op haar 127 km lange stroom tot aan haar samenvloeiing met Tichá Orlice (Stille Adelaar) kent de rivier twee gebieden met moeilijkheid WW II+ en één met moeilijkheid WW I. Meestal wordt ze echter pas van de dijk onder het stuwmeer Pastviny bevaren.

Tichá Orlice is bij een hogere waterstand voor ervaren watersporters al van Lichkov (WW II-III) vaarbaar maar meestal wordt ze pas van Jablonné bevaren. Aan relaxte waterporters is Divoká Orlice van Klášterec nad Orlicí aan te bevelen met een daaropvolgende vaart op de Spojená Orlice (Verbonden Adelaar) tot aan Hradec – de rivier meandert hier door loofbossen in een waterrijk gebied.