Home   Activiteiten   Algemene I Vakantiehuis Krico

 
WANDELEN

Home

 

 

Wandelen
Een prachtig landschap waarbij de natuur u uitnodigt voor een spannende wandeling. Onderstaande wandelingen zijn zeker de moeite waard.

WANDELEN IN HET REUZENGEBERGTE

Het dichte net van wandelwegen wordt aangeduid met een kleurmarkering.  In natuurreservaten mag u alleen op de gemarkeerde wandelwegen lopen. U vindt er vaak een "natuur-leerpad" met informatieborden. Zorg voor een goede wandelkaart en let op weersveranderingen

BIJZONDERE TIP
De toppen van het gebergte zijn vlak afgesleten, waardoor u op de bergkammen kunt wandelen. Huttencomplex Spindlerovka en berg Snezka zijn goede uitgangspunten voor een wandeling op de hoofdkam. U loopt op de Tsjechisch - Poolse grens (de "Vriendschapsweg") met adembenemende uitzichten. In duizelingwekkende afgronden liggen kleine gletsjermeren. De zuidelijke (Boheemse) kam is iets lager en wordt onderbroken door het Elbedal.

Wandelwegen worden aangeduid met een kleurmarkering:
Rood: kamwegen en andere lange afstanden
Blauw: middellange afstanden.
Geel: korte verbindingswegen


Wandelen van uit Miletin naar ...
De meeste goed gemarkeerde routes leiden u langs de toeristische bijzonderheden van het gebied. Een reeks routes begint in Miletin  waarvandaan u bijv. naar Lázně Bělohrad via Červená Třemešná en Byšičky  kunt wandelen. Interessant is ook de route van Miletín naar Dvůr Králové.  Andere routes gaan van Hořice uit of lopen langs deze stad en leiden via Holovousy naar Ostroměř of via Velký Vřešťov, Dubenec en de burcht Kuks naar Dvůr Králové nad Labem.


Bílá Tremesna (berg Zvicina)
Bílá Tremesna (5 km ten westen van Dvur kralove). Hier ligt een stuwdam, genaamd "oudste bos van het koninkrijk", die in 1910 gebouwd is om het overtollige water van het Reuzengebergte tegen te houden. De stuwdam ligt sprookjesachtig en is gebouwd in de stijl van Anton Pieck. Een wandeling langs het stuwmeer is 4,5 km heen en 4,5 km terug. In tijd 2.15/2.30 minuten.

         

Een wandeling van de voet naar de top van de berg Zvicina is circa 10 km. Op de top aangekomen heeft u een schitterend uitzicht over de hele omgeving.
Het dorp Trebihost - Horní Dehtov is een recreatie gebied onder Zvicina, waar twee skiliften zijn en een paragliding school, vlak bij een golfbaan.
 


Rozlhedna žalý – uitkijktoren Zaly in Herlikovice
Korte wandelroute naar de uitkijktoren of met de stoeltjeslift.

Start: parkeerplaats bij de piste van Benecko. 
Een hele korte wandelroute van 3 km, met een behoorlijke klim erin. Je loopt, tegen de klok in,  via Benecko over de rug van Žalý (Přední en Zadní Žalý, respectievelijk 1018 en 1035m) een rondje en passeert bij deze route op de top rechts de uitkijktoren. (Zadní Žalý)

Je gaat met de auto naar Benecko en parkeert in de buurt van de piste. Vervolgens loop je direct het omhoog lopende bospad op, de wandelroute naar de uitkijktoren staat duidelijk aangegeven.
Het pad naar boven gaat vrijwel helemaal door beboste gebieden, dus van uitzicht is weinig sprake. Daar waar het pad een haarspeld maakt krijgen we even uitzicht op het weidse landschap. Het bos biedt gelukkig bescherming tegen de wind.

Links
het uitzicht op het langgerekte Horní en Dolní Branna.
Veel wandelkaarten komen niet overeen met de borden wat hoogteaanduiding betreft. Na de volgende bocht komt de toren en de bouda in beeld. De bouda dateert uit 1890,de stenen uitkijktoren is van twee jaar later. 
De toren staat nog altijd in zijn oorspronkelijke vorm op de top van de berg Žalý.
Oorspronkelijk was de bouda een robenka, maar is, net als vele andere bouda’s, meerdere malen door brand verwoest.
Ook leuk om de “pukkel” van Žalý van dichtbij te zien. Žalý is natuurlijk ook bekend vanwege zijn skipistes Herlikovice aan de oostzijde en aan de westzijde Benecko. Voor wie niet wil of kan wandelen, maar toch een kijkje wil nemen op Žalý, kan dus met de skilift naar boven.

Beneden bij de ingang van de uitkijktoren moet je een klein bedrag betalen om naar boven te mogen. In de toren kun je met een trap 89 treden omhoog. Onderweg zie je van alles om  je heenn, opgezette dieren en halverwege een raam waar je een mooi uitzicht hebt.
 Žalý,
čp. 95, Benecko PSČ 514 01
GPS pozice: 50°39'3.94"N, 15°34'39.255"E - www.zaly.cz


Wandeling langs de beelden van Křížová cesta na Kuksu (Kruistocht bij Kuks) Stanovice 54401 Stanovice  GPS-coördinaten  50°23'58.72"N, 15°51'44.772"E

We starten bij het treinstation van Žireč.
Křížová cesta na Kuksu of in het Nederlands de Kruistocht bij vertelt het verhaal van de hoop en het lijden van de mens. Het is een modern uitgevoerde beeldenroute naar
Kuks  een al 300 jaar oud idee van Graaf Frantiska Antonina Spork. Het uitvoeren van dit modern uitgevoerde idee was vroeger niet mogelijk omdat de Graaf en de Jezuďeten uit Žireč van mening verschilden. Nu heeft beeldhouwer Vladimir Preclik het als nog ontwikkeld en samen met 15 top beeldhouwers uit heel Tsjechië (komend uit 3 generaties) heeft hij deze beelden gemaakt van zandsteen afkomstig uit Horice.

Pěší trasa, Podzvičinsko voetgangersroute Podzvičinsko

Hoogte profiel van routes

De wandeling begint bij het treinstation van Žireč.
Om deze wandeling aantrekkelijk te maken voor kinderen kan je even op internet kijken of er misschien ook een geocache bij deze beelden lag...en ja hoor wel 2!!
( GC1R570 - Novodobá krížová cesta u Kuksu is een traditionele cache die in de regel goed te vinden is. )

De wandeling begint bij:
Beeld 15
Obelisk- gemaakt door :Jiří Kačer. Een 5 meter hoge zuil die net als de toren van Pisa scheef lijkt te staan.

Beeld 14...Brána naděje – Jaromíra Němcová en beeld 13... Lásky bolest – Jiří Mareker

Vervolgens de volgende twee beelden Beeld 14...Brána naděje – Jaromíra Němcová en Beeld 13... Lásky bolest – Jiří Marek

beeld 12...Hledač - Michal Šarše

Beeld 11 ....Krajina kříže (landschaps kruis) gemaakt door Čestmír Mudruňka

Beeld 10 ....Pieta gemaakt door Marius Kotrba

Beeld 9 ....Slza (de traan) gemaakt door Václav Fiala

Beeld 8. Vykoupení- Jan Hendrych Beeld 7. Světlo v temnotách- Ivan Jilemnický Beeld 6. Svatá rodina - Jan Koblasa

Beeld 5....Katedrála prosby gemaakt door Vladimír Preclík

Beeld 4 ...Trnová koruna (kroon van doornen) gemaakt door Ellen Jilemnická

Beeld 3:Zázrak nanebevstoupení- Vojtěch Adamec Beeld 2: Rouška Veroniky- Stanislav Hanzík

Als laatste staan er 3 neergedaalde engelen als versteend iets verderop naar je te kijken.

Beeldengroep 1 ....Zvěstování
gemaakt door Daniel Klose
Dit beeld staat prachtig ten opzichte van de tunnel waardoor je een echt mooi beeld krijgt.

       

Aan het eind van de wandeling (15 beelden/groepen) ga je door de tunnel richting verharde weg. Daar aangekomen kan je 2 kanten op, rechts loop je over de verharde weg richting het station van Kuks. Oversteken (iets naar links) naar de straat. Via deze straat loop je Stanovice in.  Volg deze weg tot je bij een metalen brug komt die over de Elbe gaat.

Ook hier kan je weer 2 kanten op, de borden geven rechtdoor aan naar Hospital Kuks. Rechtsafde weg langs de Elbe volgen. Dit is fietsroute 24. Via deze route kom je langs 1 van de oude beelden gemaakt door M. Braun. Een mooi en goed te lopen pad dat ook uit komt bij de trap met de fontein midden in Kuks.
Via dit pad kom je in Kuks uit.
Na deze wandeling heb je trek en kan je gelijk bij de Hostinec op de hoek naas de fonteintrap wat eten en drinken. Hier kan je de echte Tsjechische Tatarak proberen!!! 
Rauw vlees en een rauw ei. Dit moet je gewoon proberen???
Dus: vlees, ei met ui, mosterd, zout, peper, paprikapoeder en komijn wordt dat de Tatarak. Alles door elkaar mengen en dan lijkt het op Filet American.  Het wordt geserveerd met plakken in olie gebakken bruin brood. Topinky heet dit "geroosterde brood" wat je met een hele teen knoflook inwrijft. Daarop smeer je dan de Tatarak. Het is echt lekker en smaakt erg lekker.

   


Mravenčí stezka - "Mieren wandelroute" – Hostinne
In het landschap rond Hostinne vind je veel verborgen verrassingen, in de bossen aan de oostelijke rand van Hostinne leven grote mierenkolonies.
Een natuurpad langs de mierenhopen is het idee van de onlangs overleden ornitholoog Dr Miles. Het parcours is aangelegd in de periode van 2006/2008 onder leiding van het Scout Centrum in Hostinne in de jaren 2006 - 2008.

Lengte wandeling: 4.6 km (2.3 km eerste deel, 2,3 km, tweede deel), Hoogteverschil: 130 m, Tijd: 1,5 uur, categorie: makkelijke wandeling. Wilt u de folder en kaartje van de route in PDF-bestand klik dan hier & hier  Of ga eerst even naar het VVV in Hostinne en koop bovenstaande  kaart van deze wandeling. www.infocentrum.hostinne.info


Wandeling naar Pramen Labe - (de oorsprong van de Elbe)
U rijdt vanaf het huis Marc & Eva naar Jilemnice. Op de rotonde voor Jilemnice sla je dan rechts af de 286 op naar Horní Mísečky. Je parkeert de auto en gaat dan vervolgens op weg naar de bus omhoog. Dat is de heuvel (rechts) oplopen en na ongeveer 300 meter zie je  rechts van de weg een houten bushokje. (tegenover
Jilemnicka Bouda )

Ook kan je er ook voor kiezen om  vanaf de parkeerplaats direct te gaan lopen. Neem dan de verharde weg waar de bus ook overheen rijdt (Masarykova horská silnice 5). Ook kan je de rode of de gele wandelroute volgen. Deze drie komen allemaal ook boven waar de wandeltocht begint. De bus brengt je naar Vrbatova Bouda (4) op 1.370 m.n.m.

Eenmaal boven loop je de informatiehut voorbij en ga je rechtsaf het pad in en volgt de rode route waar je direct een GEWELDIG uitzicht hebt.
Het eerste wat je rechts op de route tegenkomt is een kleine bunker, deze maakt deel uit van een verdedigingslinie uit de 1e en 2e wereldoorlog (meer info zie  bij Bezienswaardigheden Stachelberg)
Het pad goed begaanbaar naar de bunker  en dan rechts de bunker waar je bij en op mocht komen.

Over een goed begaanbaar pad loop je dan door de berg af waar je iets verderop rechts een klein graf monument (6) tegenkomt.

         

Weg vervolgen tot een klein zijriviertje van de Labe de Pančava (10) genoemd. Dan over een bruggetje van grote rotsblokken lopen en zo kom je aan de andere kant en dan de route vervolgen.
Nog  een heel klein stukje om bij de hoogste waterval van Tsjechië uit te komen: de
Vodopád Pančavy (11)
Deze waterval valt ongeveer 140 meter  van de Pančavska Louka over de rotsen in de Labsky důl (dal van de Elbe)
Stukje  verder  krijg je, na een klein stukje rechts inslaan, een inham een GEWELDIG uitzichtpunt dat je ABSOLUUT moet bekijken...Ambrožova vyhlídka. (17). Hiervandaan kijk je het gehele dal van de Labe in.
Aan het einde van het pad is de mogelijkheid om links en rechts af te gaan maar  je rechts (nog steeds de rode route) tot je bij
Labská Bouda (9) uitkomt. Labská Bouda staat op de rand van labská rokle en Navorská jáma op een hoogte van 1.340 m.n.m.
Dit gebouw opgebouwd nadat de oude bouda in 1830 afgebrand was.  Nu is het een hotel dus tijd voor een verfrissing en sanitaire stop!

Vóór je naar de Bouda loopt kies je welke route je verder loopt of linksaf  de rode route, deze gaat in ongeveer 1 kilometer rechtstreeks naar de Pramen Labe en is voor iedereen goed te lopen of je kiest  er voor om rechtsaf te gaan, de gele route richting de Poolse grens. Deze route is langer en wel erg mooi.

       

Over het houten bruggetje dat over het eerste stukje van de Labe gaat kijk je het dal Labská rokle in en vervolg je een hele lange klim de heuvel op. Een pad van grote stenen maar goed te lopen. Een hele klim maar de moeite waard. Bijna boven zie je rechts Kamenna studanka een huisje waar een waterstroompje uitkomt. De route komt bovenop uit bij de Sněžné Jámy (21) dit is een geologisch en botanisch beschermd natuurgebied aan de  
Hier kan je ook rechtsaf naar de Vysoke Kolo. Je gaat links en blijft de rode route volgen langs een houten gebouw.  
Halverwege het pad dat langs en over de Pools-Tsjechische grens loopt zie je dan rechts de karakteristieke bergtop
Violik (22) met een hoogte van 1.472 meter.  Vervolg de weg tot je op een splitsing komt, de rode route gaat door naar Harrachov en de gele route buigt linksaf naar de Pramen Labe. 
Dus hier linksaf en de gele route verder lopen tot je bij de oorsprong van de Elbe bent.
Pramen Labe (20)

Vanaf de Pramen Labe volg je de gele route die je langs Labská Louka naar het kruispunt brengt, waar de houten hut U čtyř pánu (bij de 4 heren) ( 23) staat. Blijf je hier de gele route volgen dan kom je rechtstreeks over een mooi glad, omhoog lopend pad terug naar het beginpunt waar de bus weer wacht.

Je kunt ook rechtsaf de groene route volgen. Dit bergpad met rotsen leid je naar Kotelni Jamy. Dit nationaal beschermd natuurgebied bestaat uit 2 gletsjer ravijnen met een bijzondere en rijke flora op de zuidhelling van de Kotel berg. Net voorbij de bunker aan linkerzijde kan je we weer een route kiezen, hier je linksaf en pikt de rode route weer op.
Je passeert de uit graniet bestaande stenen toren
Harrachovy Kameny (25) die op 1.421 m.n.m. staat. 
Het  einde van de rode route loopt langs het grote Graf monument van de in 1913 omgekomen Tsjechische skiërs Václov Vrbata en Bohumil Hanč.
Vanaf hier kan je  Vrbatova Bouda het beginpunt van de wandeltocht zien. Nu met de pendelbus weer terug naar Horní Mísecky of via de weg, de gele of de rode wandelroute naar beneden.
Voor de niet getrainde wandelaar is deze route goed te doen

Deze route is  een aanrader voor iedereen  die graag wandelt!


Natuurpark Ceský Ráj - Tsjechisch paradijs
Cesky Raj is een prachtig natuurgebied dat zo'n 90 km ten noord-oosten van Praag ligt en ca.700 km2 bestrijkt. In dit natuurgebied, bekend onder de naam 'Tsjechisch paradijs', wisselen grillige rotsformaties en romantische bossen elkaar af. Nergens in Tsjechie is het landschap zó uitgesproken uniek en onwerkelijk. Wandelen door wonderlijk Cesky Raj is van de ene verbazing in de andere vallen. De bizar gevormde rotsen steken ver boven het landschap uit. De wandelingen gaan er bovenlangs, onderdoor en soms zelfs dwars doorheen. Het gebied bevindt zich tussen Turnov, Jicin en Mlada Boleslav


Natuur Valley Trail Plakánek in Sobotka
Sobotka - Humprecht (1,5) - Nepřívěc (3,5) - Bone (7) - houten (8,5) - Vesec op Sobotka (11) - Sobotka (14) Het natuurpad neemt je mee door Sobotka een deel van het beschermd natuurgebied Tsjechische paradijs.

Stachelberg net door Babi 
(10 km ten noorden van Trutnov) U rijdt door Babi en volgt de weg tot u rechts Stachelberg ziet dat een militaire vesting is die door de Tsjechen in de periode 1938-1940 als verdedigingslinie tegen Hilters Duitsland is gebouwd.  Links (zie linker foto onder) is het  wandelgebied van het nationaal park. Wandelen combineren met een bezoekje aan de bunkers.

          

In deze grootste bunker is het mogelijk met een gids (helaas alleen in het Tsjechisch - wel boekje in Nederlands mee) via een trap (met 186 treden) 35 meter onder de grond af te dalen.  Om (beschermd met veiligheidshelm) met eigen ogen een deel van dit gangenstelsel en diverse overblijfselen te bekijken.

Ook buiten de bunkers is het zeer de moeite waard met het prachtige landschap en schitterende uitzichten!
Je kunt via een goed uitgezette route mooie voorbeelden zien van loopgraven en bunkers (deze worden door de vereniging goed onderhouden). Kruip door, sluip door, boven op de bunkers klimmen en onderzoeken wat daar binnen nou eigenlijk is!? Buiten is vrij toegankelijk.
STACHELBERG ZEER ZEKER EEN AANRADER!
 Let op: Je moet geen claustrofobie en/of hoogtevrees hebben en een beetje goed ter been zijn (i.v.m het afdalen en beklimmen van de 186 traptreden)
Tip: neem een Jas of trui mee het is beneden maar 10 graden.


Rokytnice in een halve dag
Deze wandeling is ongeveer 16 km lang. Vanuit Horní Rokytnice gaan we vanaf hotel Modrá hvězda over de hoofdweg langs het voetbalveld naar Rokytno, waar we enkele oorspronkelijke houten hutten en huisjes kunnen zien. Vanaf de hoofdweg slaan we linksaf over de beek langs de blauw bewegwijzerde toeristische route en stijgen we licht totaan de hut Tereza. Daarvandaan gaan we verder door het bos tot aan Huťský vodopád (waterval), waar we een aangename pauze kunnen inlassen voor het volgende steile stuk tot aan het bergplateau onder Dvoračka, waar we aansluiten op de gele en rode bewegwijzerde paden.

Vandaar hebben we de hut Dvoračky reeds in zicht, er rest dan alleen nog een recht stuk omhoog over weiden met bergbloemen en de bosrand. Bij deze berghut kunnen we iets drinken, of van de plaatselijke specialiteiten genieten. Er zijn prachtige vergezichten naar het Jizerské-gebergte, de berg Ještěd, nog verder naar Vysocko en het Tsjechische Paradijs, tot aan Zvičina en Žalý. Van Dvoračky gaan we eerst 1 km terug langs de zelfde weg, vanuit de kruising volgen wij rechtdoor de rode strepen de Jablonecká route. Wij passeren een omheining met jonge aanplant, dalen langs de westelijke heuvel van Vlčí hřeben (Wolvenkam). Langs de rand van Františkov gaan wij een klein stukje rechts, een weg af van Rezek naar Rokytno. Hier slaan wij linksaf langs de rode bewegwijzering, volgen de weg langs een bos naar Sachrův hřeben (Sacherkam), waar wij heerlijk kunnen uitrusten en kunnen genieten van het uitzicht op Rokytnice nad Jizerou. Een aangename boswandeling onder langs „Sachrák“ brengt ons rechtstreeks terug naar het kruispunt van de toeristische wandelpaden (rood, geel, naar Františkov, naar Horní Rokytnice nad Jizerou).

Voor ons opent zich een uitzicht met een breed panorama op de bergen van Rokytnice – Studenov, Kotel en Lysá hora, op de schilderachtige vallei van het centrum met vele eengezinswoningen en houten berghutten. Aan de andere kant bewonderen wij het uitzicht op Františkov, dat ons uitnodigt voor een bezoek.

Wij bevelen u tevens een bezoek aan op het uitzichtpunt Stráž (782 m). Wij vervolgen nog 1 km langs de rode wegwijzers en volgen de aangegeven afslag naar rechts door een naaldbos naar het uitzichtpunt, vanwaar we aan onze voeten weer de gehele vallei van Rokytnice kunnen zien, begrensd door het Kotel-massief en Lysá hora. Deze zelfde weg nemen we terug tot aan de splitsing met de gele wegwijzers en daarlangs gaan we naar links naar beneden langs een veldweg, waar aan een kant een rij bomen staat tot aan het kruispunt in Horní ves. Daarvandaan volgen we de paden met de blauwe bewegwijzering naar rechts en deze blauwe strepen brengen ons terug naar hotel Modrá hvězda in Horní Rokytnice.


Dvoračky bouda - Begin en eindpunt: Rezek
De hoogteverschillen zijn volgens de routebeschrijving 234m en er wordt aangegeven dat de route ook redelijk te doen is voor kinderen en ouderen. Geen van beide zijn voor ons van toepassing, maar voor de niet geoefende wandelaars, misschien beter een niet al te zware route te kiezen. Ook al doet de routebeschrijving anders vermoeden, een goede conditie is absoluut een must! De route gaat langdurig behoorlijk steil omhoog en naar beneden. Wanneer je stevig doorstapt is de route in 4 uur te lopen, wij hebben er 5 uur over gedaan, met twee "lekkere" pauzes. Voor personen en zeker ouderen met een minder goede conditie of gewrichtsproblemen is deze route niet aan te raden
De route is aangegeven met een roze stippellijn en gaat met de klok mee.
Uitgangspunt is Rezek.

Na 1 km richting Horní Rokytnice rechts, de gele bewegwijzering blijven volgen. (Vlči cesta). De weg gaat gestaag omhoog. Het eerste stuk is door het bos over een geasfalteerde weg. Het laatste gedeelte van deze weg gaat steil omhoog, (+/-500m) richting de bouda.
Na 1.15u wandelen links aanhouden richting Dvoračky. 0.15u
Hier wordt de groene route opgepakt voor 1.15u, ( Krakonošova cesta) tot de kruising van de geel/blauwe route, de blauwe route vervolgen tot aan de geasfalteerde weg. (Dolní Misečky)
Hier rechts, de gele route weer oppakken. 0.15u
Bij een volgende kruising, Třídomí, weer overstappen op de blauwe route.
Helemaal beneden de beek Kozelský potok oversteken en vervolgens met een grote boog bij de Preislerův kopec steil omhoog wandelen. 1.00u. Bovenaan bent u weer bij het beginpunt


De ruďne " Hrad Trosky" Rovensko pod Troskami
Gps. loc: 50° 30' 58.5" N, 15° 13' 51" E
Tussen Liberec en Jicin kan je de burcht van een afstand zien. Hoog boven het landschap uit steken 2 oude vulkaanpijpen. Op elk van deze basalttoppen staat een indrukwekkende uitkijktoren die samen de uit 1397 ontstane burcht Trosky vormen. Tijdens de 30-jarige oorlog in de 17e eeuw is de burcht verlaten en nooit meer onderhouden zodat er nu alleen een indrukwekkende ruďne van overgebleven is.

Het plaatsje Troskovice ligt onder aan de berg van Trosky. De wandel en fietsroutes (groen en blauw) wijzen je de berg op omhoog en ook wordt de route aangeven met HRAD TROSKY. Het is een behoorlijke klim omhoog.  Boven aangekomen kom je bij de "kasteel" muur met een grote houten deur. Links de kassa.  Je komt op een kleine binnenplaats. Vervolg de weg en je passeert een hoge stenen poort en komt op een grotere binnenplaats. Nu kan je kiezen naar welke uitkijktoren je wilt gaan. De hoge toren of de iets minder hoge toren. De ene uitkijktoren het Baba (47 meter hoog) en iets naar beneden is de iets hogere toren Pana (57 meter hoog).
Er zijn mensen die niet positief zijn over Trosky. Het zou niet veel voorstellen.  Het is en blijft natuurlijk een ruďne. Maar door de  super locatie gecombineerd met de wandelroutes is deze burcht een bezoekje zeker een bezoekje waar.


Rozlhedna žalý – uitkijktoren Zaly in Herlikovice
Korte wandelroute naar de uitkijktoren of met de stoeltjeslift.

Start: parkeerplaats bij de piste van Benecko. 
Een hele korte wandelroute van 3 km, met een behoorlijke klim erin. Je loopt, tegen de klok in,  via Benecko over de rug van Žalý (Přední en Zadní Žalý, respectievelijk 1018 en 1035m) een rondje en passeert bij deze route op de top rechts de uitkijktoren. (Zadní Žalý)

Je gaat met de auto naar Benecko en parkeert in de buurt van de piste. Vervolgens loop je direct het omhoog lopende bospad op, de wandelroute naar de uitkijktoren staat duidelijk aangegeven.
Het pad naar boven gaat vrijwel helemaal door beboste gebieden, dus van uitzicht is weinig sprake. Daar waar het pad een haarspeld maakt krijgen je even uitzicht op het weidse landschap. Het bos biedt gelukkig bescherming tegen de wind.
Links het uitzicht op Horní en Dolní Branna.
Veel wandelkaarten geven niet de juiste hoogteaanduiding aan. Na de bocht komt de toren en de bouda in beeld. De bouda dateert uit 1890. 
De toren staat nog altijd in zijn oorspronkelijke vorm op de top van de berg Žalý.
Ook leuk om de “pukkel” van Žalý van dichtbij te zien. Žalý is natuurlijk ook bekend vanwege zijn skipistes Herlikovice aan de oostzijde en aan de westzijde Benecko. Voor wie niet wil of kan wandelen, maar toch een kijkje wil nemen op Žalý, kan dus met de skilift naar boven.

Bij de ingang van de uitkijktoren moet je een klein bedrag betalen om naar boven te mogen. In de toren kun je met een trap 89 treden omhoog. Onderweg zie je van alles om  je heen, opgezette dieren en halverwege een raam waar je een mooi uitzicht hebt.
 Žalý,
čp. 95, Benecko PSČ 514 01
GPS pozice: 50°39'3.94"N, 15°34'39.255"E - www.zaly.cz


Wandelroute Mala Skala 15,1 km
http://www.wandermap.net/route/864733

Wandeltocht waar je van sprookje tot sprookje loop (10 sprookjes)  in Mala Upa
D
it is een geheel nieuw opgezette “sprookjes-wandelroute”  Bij het VVV in Mala Upa krijg je tegen betaling van 30 kronen per kind een complete kaart met beschrijving mee formulier om de 10 verschillende stempels (van elk sprookje) te verzamelen. De route is circa 17 kilometer Je kan de route op 1 dag lopen of verdelen over verschillende dagen. bijvoorbeeld in 3 keer. Langs de route staan in totaal 10 verschillende houten speelplaatsen voor kinderen. Elk stoppunt heeft een sprookje als uitgangspunt. Bij elk sprookje staat een informatiebord (in het Tsjechisch, Duits, Engels en Pools). Het  speeltoestel heeft met het sprookje te maken. Aan elk toestel zit een hout gesneden. Met een krijtje moet je het figuurtje op het formulier overtekenen (= stempel). Als je alle 10 de stempels verzameld hebt dan krijg je bij terugkomt bij het VVV een houten gedenkmedaille. De route is mooi en gaat over het hoog gelegen Mala Upa.

Het begin van de meeste routes zijn vanaf het centrum in Mala Upa bij de kerk Kostela. Helaas mag je daar volgens de borden niet met de auto heen rijden. als het niet mag moet je 2,5 kilometer berg op lopen en dat alleen om bij het beginpunt te komen.  Als je op de parkeerplaats 20 kronen betaalt krijg je een ontheffing van 2 uur en mag je  met de auto omhoog.


Čertův Mlýn  - Duivels molen in Mala Upa
Infocentrum Malá Úpa - Horní Malá Úpa 542 27 - tel. +420 499 891 112 - info@pohadkova-stezka.cz  -  www.malaupa.cz

In Mala Upa is een een soort watermolen, kijk op
sprookjes wandeltocht.
De Chata staat aan de kant van de weg. Aan de overkant bij deze omhoog gaande weg is een grote  parkeerplaats. (vanaf deze parkeerplaats gaat ook een pad rechts omhoog).
Je begint met een kleine klim naar boven. Je passeert een waterval. Je vervolgt de weg gewoon rechtdoor omhoog en dan zie je het al!
Een 8,5 km lange route met 9 rustplaatsen welke u volgt van Čertův mlýn, rond het kleine meer "Zee oog" om te eindigen in het natuurreservaat Kněhyně - Čertův mlýn.
Het grootste reservaat in het Beskydy gebergte is 195 hectare groot. Een wild bos met originele bomen culturen in het hoogste gedeelte van de Kněhyně en het Čertův Mlýn gebergte. Het natuurmonument "Kněhynská" grotten kan dicht bij deze bergen worden gevonden.

Bij Chata Krakonose staat deze duivels molen (Čertův Mlýn) het is een in 1960 gemaakte watermolen van hout. Een leuk gekleurd huisje met Tsjechische sprookjespoppen die in beweging komen wanneer het water dat uit een beekje komt door een waterrad stroomt.
Chata Krakonose is helemaal in de stijl van de Čertův Mlýn, prachtig mooi houten gebouw met terras buiten en een klein vijvertje met zoals in Tsjechie gebruikelijk een sprookjes waterman aan de kant.

 
En tegen de heuvel staat een Gigantische uit hout gesneden reus.


Wandeling naar Pramen Labe - (de oorsprong van de Elbe)
U rijdt vanaf het huis Marc & Eva naar Jilemnice. Op de rotonde voor Jilemnice sla je dan rechts af de 286 op naar Horní Mísečky. Je parkeert de auto en gaat dan vervolgens op weg naar de bus omhoog. Dat is de heuvel (rechts) oplopen en na ongeveer 300 meter zie je  rechts van de weg een houten bushokje. (tegenover
Jilemnicka Bouda )

Ook kan je er ook voor kiezen om  vanaf de parkeerplaats direct te gaan lopen. Neem dan de verharde weg waar de bus ook overheen rijdt (Masarykova horská silnice 5). Ook kan je de rode of de gele wandelroute volgen. Deze drie komen allemaal ook boven waar de wandeltocht begint. De bus brengt je naar Vrbatova Bouda (4) op 1.370 m.n.m.

Eenmaal boven loop je de informatiehut voorbij en ga je rechtsaf het pad in en volgt de rode route waar je direct een GEWELDIG uitzicht hebt.
Het eerste wat je rechts op de route tegenkomt is een kleine bunker, deze maakt deel uit van een verdedigingslinie uit de 1e en 2e wereldoorlog (meer info zie  bij Bezienswaardigheden Stachelberg)
Het pad goed begaanbaar naar de bunker  en dan rechts de bunker waar je bij en op mocht komen.

Over een goed begaanbaar pad loop je dan door de berg af waar je iets verderop rechts een klein graf monument (6) tegenkomt.

         

Weg vervolgen tot een klein zijriviertje van de Labe de Pančava (10) genoemd. Dan over een bruggetje van grote rotsblokken lopen en zo kom je aan de andere kant en dan de route vervolgen.
Nog  een heel klein stukje om bij de hoogste waterval van Tsjechië uit te komen: de
Vodopád Pančavy (11) 

     

Deze waterval valt ongeveer 140 meter  van de Pančavska Louka over de rotsen in de Labsky důl (dal van de Elbe)
Stukje  verder  krijg je, na een klein stukje rechts inslaan, een inham een GEWELDIG uitzichtpunt dat je ABSOLUUT moet bekijken...Ambrožova vyhlídka. (17). Hiervandaan kijk je het gehele dal van de Labe in.
Aan het einde van het pad is de mogelijkheid om links en rechts af te gaan maar  je rechts (nog steeds de rode route) tot je bij
Labská Bouda (9) uitkomt. Labská Bouda staat op de rand van labská rokle en Navorská jáma op een hoogte van 1.340 m.n.m.
Dit gebouw opgebouwd nadat de oude bouda in 1830 afgebrand was.  Nu is het een hotel dus tijd voor een verfrissing en sanitaire stop!

Vóór je naar de Bouda loopt kies je welke route je verder loopt of linksaf  de rode route, deze gaat in ongeveer 1 kilometer rechtstreeks naar de Pramen Labe en is voor iedereen goed te lopen of je kiest  er voor om rechtsaf te gaan, de gele route richting de Poolse grens. Deze route is langer en wel erg mooi.

         

Over het houten bruggetje dat over het eerste stukje van de Labe gaat kijk je het dal Labská rokle in en vervolg je een hele lange klim de heuvel op. Een pad van grote stenen maar goed te lopen. Een hele klim maar de moeite waard. Bijna boven zie je rechts Kamenna studanka een huisje waar een waterstroompje uitkomt. De route komt bovenop uit bij de Sněžné Jámy (21) dit is een geologisch en botanisch beschermd natuurgebied aan de  
Hier kan je ook rechtsaf naar de Vysoke Kolo. Je gaat links en blijft de rode route volgen langs een houten gebouw.  
Halverwege het pad dat langs en over de Pools-Tsjechische grens loopt zie je dan rechts de karakteristieke bergtop
Violik (22) met een hoogte van 1.472 meter.  Vervolg de weg tot je op een splitsing komt, de rode route gaat door naar Harrachov en de gele route buigt linksaf naar de Pramen Labe. 
Dus hier linksaf en de gele route verder lopen tot je bij de oorsprong van de Elbe bent.
Pramen Labe (20)

Vanaf de Pramen Labe volg je de gele route die je langs Labská Louka naar het kruispunt brengt, waar de houten hut U čtyř pánu (bij de 4 heren) ( 23) staat. Blijf je hier de gele route volgen dan kom je rechtstreeks over een mooi glad, omhoog lopend pad terug naar het beginpunt waar de bus weer wacht.

Je kunt ook rechtsaf de groene route volgen. Dit bergpad met rotsen leid je naar Kotelni Jamy. Dit nationaal beschermd natuurgebied bestaat uit 2 gletsjer ravijnen met een bijzondere en rijke flora op de zuidhelling van de Kotel berg. Net voorbij de bunker aan linkerzijde kan je we weer een route kiezen, hier je linksaf en pikt de rode route weer op.
Je passeert de uit graniet bestaande stenen toren
Harrachovy Kameny (25) die op 1.421 m.n.m. staat. 
Het  einde van de rode route loopt langs het grote Graf monument van de in 1913 omgekomen Tsjechische skiërs Václov Vrbata en Bohumil Hanč.
Vanaf hier kan je  Vrbatova Bouda het beginpunt van de wandeltocht zien. Nu met de pendelbus weer terug naar Horní Mísecky of via de weg, de gele of de rode wandelroute naar beneden.
Voor de niet getrainde wandelaar is deze route goed te doen

Deze route is  een aanrader voor iedereen  die graag wandelt!


DIVERSE WANDELROUTES
1. Vanuit Janske Lazne de 'Cerna hora' beklimmen
In Janske Lazne met de kabelbaan omhoog (ca. 13 minuten) tot aan het eindstation; boven aangekomen heeft u de mogelijkheid om verder omhoog te wandelen (dit is aan te bevelen); op de terugweg neemt u niet de kabelbaan maar neemt u het pad onder de kabelbaan langs de berghelling naar beneden (vrij zwaar!) tot aan de geasfalteerde weg; deze volgt u naar links tot u weer de mogelijkheid hebt om langs de berghelling naar beneden te gaan via een begroeide helling tot aan het kabelbaanstation. Leuk om te combineren met een bezoek aan Janske Lazne.
(Let op: de kabelbaan van Janske Lazne is op vrijdag gesloten i.v.m. de wekelijkse veiligheidscontrole en eventueel onderhoud) De Kabelbaan: een belevenis!

2. Van beginpunt Harrachov naar de bronnen van de Elbe (21 km)
Vanaf de bushalte volgen we de blauwe route langs restaurant Mumlavska Bouda en de waterval van het beekje Mumlava; we blijven de blauwe route volgen door het dal tot aan de kruising van de wandelroutes en hier nemen we de groene route naar de bron vanwaar de Elbe ontspringt; nu gaan we de gele route volgen richting de Poolse grens (denk om uw paspoort; dit heeft u nodig bij de grensovergang) vanaf de grensovergang nemen we de rode route naar een aantal berghutten en deze blijven we volgen tot we weer terug komen in Harrachov, ons beginpunt.

3. Van beginpunt in Mala Upa naar de Snezka (10 km)
Vanaf het beginpunt bij de parkeerplaats 'Spaleny Mlyn' in Mala Upa volgen we de blauwe route naar de berghut 'Jana Bouda'; nu gaan we de gele route volgen tot aan het tussenstation van de kabelbaan naar de Snezka (schneekoppe/Sneeuwkop); hiervandaan hebben we nog een vrij zwaar gedeelte te gaan naar het hoogste punt van de Snezka, maar daar hebben we dan ook een fantastisch uitzicht over de hele omgeving; vanaf de top kunnen we de kabelbaan nemen naar het plaatsje Pec pod Snezkou en hiervandaan kunt u de bus terug nemen naar Mala Upa.

4. Van het plaatsje Pec pod Snezkou naar Spindleruv Mlyn (13 km)
We vertrekken vanaf het busstation in Pec pod Snezkou en volgen de gele route tot aan 'Lesni Bouda'; hierna gaan we de rode route volgen over de berg 'Lisci Hora' langs de kruising van de verschillende routes tot aan de berghut Vyrovka en nu nemen we de groene route door het Sint Petersdal tot aan het plaatsje Spindleruv Mlyn.
Strazne, Spindleruv Mlyn, Pec pod Snezkou en Velka Upa. Vooral in de herfst, wanneer de bladeren van kleur verschieten, is zo'n wandeltocht een aanrader.
Ped poc Snezkou - GPS Loc: 50°44'7.201"N, 15°44'25.323"E 
Pools-Tsjechische grens loopt over de top van de Snezka( de sneeuwkop) die met 1602 meter de hoogste berg in het Reuzengebergte is. Het is mogelijk om lopend naar boven te gaan  (dit is een route van ongeveer 7 km en duurt ongeveer 3,5 uur).Op de top gekomen heb  je een prachtig uitzicht over het Reuzengebergte.
Vanaf de top kun je een mooie wandeling maken terug naar het dorp.


Weg van de Tsjechische en Poolse vriendschap.
Lijnwandeling met als eindpunt Pomezni Boudi. Zoals de naam al doet vermoeden loopt een groot deel van de route langs de Poolse grens. Op het eindpunt neemt u de bus terug naar Spindleruv Mlyn. Uiteraard is het mogelijk om de route andersom of gedeeltelijk te lopen rechtstreeks vanuit Spindleruv Mlyn. 5˝ uur, 822 m stijgen en 552 m dalen


In Ratiborice (ca 30 km) ligt Babiccino údoli (grootmoeders dal)
Kasteel Ratiborice met een prachtige wandeling langs het mooie riviertje (Babiccino Udoli). Er zijn ook nog veel andere kastelen maar die zijn iets verder weg (oa. Sychrov).
www.zamky-hrady.cz
het hele gebied is verbonden met het literaire werk van de bekende schrijfster Božena Němcová, die hier haar wereldberoemde roman "Babička" (Grootmoeder) schreef. - De eigenaar helpt u bij het organiseren van sportactiviteiten, een rondrit door de omgeving, paardrijden, of het maken van een plan voor uitstapjes. - Het stuwmeer Rozkoš op 2 km is een ideale plaats voor tal van watersporten, met name voor windsurfen, zonnen en vissen. In de buurt is een paardenfokkerij met de mogelijkheid om te rijden - In Česká Skalice is het museum van Božena Němcová en de Oude School.
In Ratibořice is een kasteel met kasteelpark, een molen, de Oude blekerij, de Herenkroeg, en de Victoria waterval. Het kasteel is te bezichtigen. elk uur is er een rondleiding. Zonder de gids is het niet mogelijk het kasteel te bezichtigen.

Voor natuurliefhebbers is Babiččino údolí (Grootmoeders Dal) een verrukking, net zoals het schitterende berglandschap, de heuvels, bossen en rivieren waaronder de Labe (Elbe), Metuje en Úpa.

           

Van geheel andere orde, maar ook heel interessant en mooi is het landgoed Ratiborice, dat ligt in een streek met veel fruitboom- gaarden. Het ligt boven het Grootmoedertjesdal, Babiccino udoli, het fraai, diep ingesneden dal van de rivier de Upa tussen Upice en Ceska Skalice. Het dankt zijn naam aan een boek dat de bekende Tsjechische schrijfster Bozena Nemcova heeft geschreven in de 18e eeuw en dat zich hier afspeelt. Zij leefde en werkte ook hier en u kunt in het voetspoor van deze schrijfster treden. Het boek is in Trutnov in het Duits te kopen (Die Grossmutter). Bozena Nemcova is te vergelijken met de Bronte sisters in Engeland, qua tijd en ook qua roem. In het Spinkameer bij Cerveny Kostelec, waar, zoals de plaats- naam af te leiden is, een rode kerk staat, is het heerlijk zwemmen


Wandelen Jicin
Op ca 25 km van Stupna dichtbij Jicin is een grote zandstenen stad van 190 hectare "Prachovské Skály (Prachov Rots)"

Het zit vol met bizarre rotsformaties, torens, passages, nauwe gangen en prachtige uitzichtpunten. De Prachov Rots is de meest bezochte plek in het Boheemse Paradijs.

             

Wie de grillige rotsformaties en de romantische bossen van het Boheems Paradijs ziet, begrijpt direct hoe het gebied aan zijn poëtische naam komt. Zon, water en vorst hebben de zogenaamde rotsdorpen gevormd. Als
een markant oriëntatiepunt is de burchtruďne Trosky van overal te zien. De paden met kleurmarkeringen (zie prakt. informatie onder kleurmarkeringen) voeren u langs indrukwekkende rotsformaties met tot de verbeelding sprekende namen als naald, pet, keizerlijke doorgang en Adams bed. Hoewel
in het gebied soms grote hoogteverschillen overwonnen moeten worden, is ook zonder een goede conditie een wandeltocht niet echt een probleem. Op moeilijkere gedeelten zijn vaak hulpmiddelen zoals leuningen aangebracht. Ook zijn treden in de rotsen uitgehouwen. Stevige schoenen zijn
onontbeerlijk. Het Boheems Paradijs is te omvangrijk om in één dag geheel te doorkruisen.
Het natuurgebied strekt zich ongeveer uit tussen Turnov, Jicin en Mladá Boleslav.

De ruďne " Hrad Trosky" - Rovensko pod Troskami
Gps. loc: 50° 30' 58.5" N, 15° 13' 51" E


Adršpach
Achter Trutnov (50 km) is een goed gebied voor bergbeklimmers vanwege zijn rotsformaties. Maar ook voor wandelaars. Het gebied is bezaaid met vreemde zandsteenrotsen, naaldbomen en grote rotsblokken. Als u het rotsgebied bij
Adrspach binnenkomt loopt u langs dit meer (rondje om het meer duurt ongeveer een half uur)

      

De uitgestrekte rotsstad met een labyrint van kloven en ravijnen is van de rotsen van Teplice door (Het Wolvenravijn) gescheiden. Behalve romantische wandelingen tussen de bizarre rotsformaties kunt u ook een boottochtje maken op het meertje dat door steile rotswanden omsloten is. Tot de bezienswaardigheden behoort ook de Grote waterval, de buste van J.W. Goethe ter nagedachtenis aan zijn natuurstudies in 1790 en een rotskapelletje met grafmonumenten van tragisch overleden bergbeklimmers. Bij de bekendste rotsformaties behoren het Verliefd stelletje, de Burgemeester en zijn vrouw, de Suikerhoed, het Krukje van Krakonoš, de Piano van Krakonoš en vele anderen
Vijftien km ten Noorden van Nachod ligt Police nad Metuji en de stad kan een uitgangspunt zijn voor een tocht in Broumovske Steny, een gebied met rotsformaties van zandsteen. Dit kleine gebergte leent zich voor bergbeklimmen met komplete uitrusting. De grillige vormen zijn het resultaat van eeuwenlange verwering en erosie, en zoals gebruikelijk hebben creatieve geesten een verhaal bij elke rots die een gelijkenis vertoont met dier of mens.

     

Andere fraaie formaties liggen ten zuid oosten van het toeristische dorp Adrspach. Deze zijn het best te bereiken via de groen gemarkeerde wandelroute vanaf het station van Adrspach dat centraal aan de noordzijde van het berggebiedje ligt. Ook met de auto zijn ze goed te bereiken, vanaf Teplice, even voor het hotel Skalni Mesto begint de route. Broumov ligt 4 km ten oosten van de bergrug en is een bezoek waard vanwege het grote 18e eeuwse klooster, dat in vol barakornaat in het dorp staat. In het klooster zijn kerk, bibliotheek en streekmuseum te bezoeken.


Wandelingen in Harrachov
mumlavský vodopád - (mumlava waterval) Harrachov
GPS 50°46'6.006"N, 15°26'26.856"E

Liščí stezka - ( vossenpad ) Harrachov


Gouden route - Zlatá stezka Českého ráje
De zogenaamde Gouden route - Zlatá stezka Českého ráje loopt door de meest aantrekkelijke plekjes in dit toeristisch zeer populaire gebied. De route is rood aangegeven en begint bij het treinstation Malá Skála. Daarvandaan gaat u naar de wegsplitsing van de route`s. Steek de spoorweg over en na de rode richtingaanwijzer gaat u via een plantsoen steil omhoog tot aan de rand van het bos om zo verder in dorp Besedice te komen. Vanaf Besedice kunt u verder via de rode Zlatá stezka over Koberovy en Hamštejnský vrch tot aan Kozákov komen.

Een tweede mogelijkheid is, dat u in dorp Besedice vanaf de rode route Zlaté stezky Českého ráje overgaat op de groen aangegeven toeristische route, zodat u via het rotslabyrinth Kalich en de ruine Zbirohy totaan Turnov komt. Onderweg kunt u in dorp Loužek uzelf verfrissen in het populaire restaurant U Zrcadlové kozy.


Wandelsuggesties vanuit Spindleruv Mlyn
Vanuit het dorp Spindleruv Mlyn starten 8 wandelroutes van 10 tot 20 km. En voor de minder ervaren of minder eisende wandelaar starten er vanuit het dorp 6 routes tot 10 km. U kunt dus direct uit Spindleruv Mlyn gaan wandelen zonder eerst met de auto naar een ander dorp te hoeven rijden.
Bij Splinderuv Mlyn kunt u een wandeling maken naar de bron van de Elbe, waar zich tevens enkele mooie watervallen bevinden.
Zorg voor een goede wandelkaart en let op de weersveranderingen.
"Snezka"(sneeuwtop) bij Pec Pod Snezkou, de hoogste berg van Tsjechië (1602 m. boven de zeespiegel) is met een stoeltjeslift te bereiken. Een schilderachtige wandelroute voert u terug naar Pec. Denk u er wel aan dat het op vrijdag gesloten is

In totaal zijn er 32 zeer goed aangegeven wandelroutes in het Reuzengebergte waarvan hieronder enkele voorbeelden.

De zuidwestelijke kant van Spindleruv Mlyn.
Wandeling om en rond ons dorp met de de nodige mooie uitzichten. Het hoogte verschil bedraagt 320 m en de ingeschatte wandeltijd is 4˝ uur.
Leer de schoonheid van het Reuzengebergte kennen.
De wandeling leidt door mooie bossen met kleine beekjes, zonnige dalen en geeft zeer mooie ver­gezichten. 4Ľ uur, hoogteverschil 500 m.
Naar de oorsprong van de rivier Elbe.
Fantastische wandeling naar de start van de grootste rivier van Tsjechie met onderweg zeer mooie uitzichten en watervallen. 4ľ uur, hoogteverschil 570 m.
Weg van de Tsjechische en Poolse vriendschap.
Lijnwandeling met als eindpunt Pomezni Boudi. Zoals de naam al doet vermoeden loopt een groot deel van de route langs de Poolse grens. Op het eindpunt neemt u de bus terug naar Spindleruv Mlyn. Uiteraard is het mogelijk om de route andersom of gedeeltelijk te lopen rechtstreeks vanuit Spindleruv Mlyn. 5˝ uur, 822 m stijgen en 552 m dalen.

Behalve wandelen op de gemarkeerde paden en het ondernemen van bergtochten zijn er vele mogelijkheden zoals bv:
Een mooie bergtop is die van de Snezka. Deze is met 1602 m de hoogste berg van Tsjechië. Deze berg overziet het gebied met meer dan 1000 bewegwijzerde wandelroutes. Vrchlabi, waar zich het Krkonosskemuseum en het regionaal informatiecentrum bevinden, wordt ook wel de toegangspoort tot het Reuzengebergte genoemd.
Het gebied leent zich goed voor lange wandeltochten. Je kan bijvoorbeeld vertrekken vanuit de dorpen
Onvergetelijk is de stad en rodelbaan in Špindleruv Mlýn.

's winters is het hier schitterend skiën, maar ook zomers is hier veel te beleven zoals de Rodelbaan van 1400 meter lang met 22 bochten, drie tunnels en 5 jumps. Je wordt met deze sleetjes (waar je alleen of met z'n tweeën in kan) de berg opgetrokken en kan er net zo hard weer naar beneden sleeën als je durft.
Je vindt hier ook een stuwmeerdam labska alwaar ze vele activiteiten organiseren zoals dam beklimmingen en afdalingen, tokkelen met een kabelbaan over de Labe (Elbe) heen 120 meter lengte en 12 meter hoogte. Bungee running (Lopen over een rubberen kabel) enz. enz..